Slik finansierer du snøscooteren med et forbrukslån

Drømmer du om å kjøpe snøscooter, men mangler pengene som trengs? Da anbefaler vi deg å ta opp et forbrukslån, med lave effektive renter og fleksible vilkår for tilbakebetaling. Blant årstidene er vinteren mange nordmenns favoritt, enten fordi de elsker å ta seg en skitur i ødemarka eller frese avgårde på snøscooteren! Solberg regjeringen valgte i 2015 å lempe på reglene for snøscooterkjøring, som inntil da hadde vært forbudt i sørlige deler av landet (med noen få unntak). Nå er det blitt lov å kose seg med snøscooter sør for Nordland, med det staten definerer som “fornøyelseskjøring”.

Å finansiere snøscooteren kan likevel være vanskelig, da prisen kan være relativt stiv avhengig av modell og merke. Er det første gang du kjøper snøscooter? Da lønner det seg nok å kjøpe en brukt modell, som stort sett koster under 50 000 kroner. Noen banker tilbyr i dag skreddersydde lånepakker for snøscooter, der lånet er sikret via pant i kjøretøyet. Men det byr også på en rekke ulemper, som gjør at forbrukslån kan være en bedre løsning. Nedenfor kan du lese mer om hvorfor et lån uten sikkerhet er beste metoden for å finansiere snøscooteren, og hvilke andre regler du burde merke deg.

Hvorfor velge et lån til forbruk?

Forbrukslån har en effektiv rente som ligger litt høyere enn det du kan forvente gjennom et lån med sikkerhet, men er på langt nær så kostbart som mange tror. Du har i prinsippet muligheten til å låne penger med renter med effektive renter ned mot 10 prosent, der mye avhenger av kredittverdigheten din. For alle typer lån er det et krav om at man er i fast arbeid, eller kan stille personlige eiendeler som pant og sikkerhet for lånesummen. Mange av de som ønsker å kjøpe snøscooter er også yngre nordmenn, som ikke har rukket å bygge opp en personlig formue gjennom eierskap i fast bolig og andre verdiobjekter. Da passer det utmerket at forbrukslån til snøscooter leveres uten krav til egenkapital.

Egenkapital er det beløpet du selv skyter inn for å kjøpe snøscooteren, og det er ikke uvanlig at bankene krever at du legger inn mellom 20 og 40 prosent. Koster snøscooteren 100 000 kroner kan det være utfordrende å hoste opp slike summer, og det taler til fordel for et lån uten sikkerhet. Men det er ikke bare mangelen på krav til egenkapital og lave renter som gjør denne typen lån til en god løsning! Et annet viktig punkt har å gjøre med tinglysning av gjeldsavtalen. Ettersom forbrukslån leveres uten krav til pant, slipper du å betale tinglysningsgebyret som følger et lån med sikkerhet. Beløpet varierer, men du kan forvente å betale minst 1 500 kroner i ekstra kostnader hvis du velger løsning nummer to.

Slik går du frem

Velger du et forbrukslån er det viktig at du henter inn tilbud fra flest mulig banker og långivere. Jo flere tilbud du mottar, jo større sjanse er det for at du får et gunstig rentenivå. Vi anbefaler deg å vurdere bruk av lånemegler, som er en slags spesialist på videreformidling av forbrukslån. Du behøver kun sende inn én søknad, som megleren deretter videresender til alle samarbeidspartnerne sine. Bankene krever mye forskjellig informasjon og det kan ta lang tid å fylle ut en søknad om lån. Derfor lønner det seg å søke gjennom megler, ettersom du slipper unna med kun én søknad.

Ta for eksempel selskapet Lendo, som eies av Schibsted Media. De samarbeider med 14 norske långivere som inkluderer flere av landets ledende banker og finansinstitusjoner. Gjennom Lendo mottar du en rekke individuelle tilbud ettersom bankene som tilbyr forbrukslånene ikke samarbeider med hverandre. Hele prosessen kan i grunn sammenlignes med en anbudskonkurranse, ikke ulikt det man ser innen håndverkerbransjen. En annen populær lånemegler er Aros Finans, som også samarbeider med en lang rekke banker. Blant fordelene med å søke om forbrukslån til snøscooter gjennom Aros Finans er de moderne nettsidene deres.

Alternativet til å benytte lånemegler er det at du søker direkte på bankenes hjemmeside. Fordelen med en slik løsning er først og fremst det at pengene utbetales raskere, takket være bankID og automatisk kredittsjekk. Mange banker legger store ressurser i å kunne tilby raskt svar på søknad om lån – ofte med svar innen få timer. Vi kan anbefale blant annet Bank Norwegian, Santander og Opp finans som har en lav effektiv rente.

Verdt å huske når du kjøper snøscooter

I regnestykket for snøscooter burde du inkludere forsikringen, som utgjør noen tusenlapper i året. Husk i tillegg at det er krav om førerkort for snøscooter i utmark, og at du må kunne fremskaffe eget vognkort. Kjøp av snøscooter kan minne en hel del om kjøp av diverse andre typer kjøretøy – slik som bil, MC og vanlig scooter. Det tilkommer derfor mange ekstrakostnader, som kan være greit å ta med i budsjettet. Kjøretøyet er også svært sesongbasert, og ikke like enkelt å omsette i markedet – sammenlignet med andre gjenstander.