Gamer`s Paradise: Kan man tjene penger på dataspill?

Unge mennesker drømmer alltid om å tjene penger på hobbyen sin. Frem til 90-tallet handlet det stort sett om å utøve ulike former for idrett. I dagens teknologiske verden er det flere og flere unge som drømmer om å bli kjent via sosiale medier – eller å bli en såkalt ”e-sport-utøver”.

Hva er E-sports og hvorfor ligger det mye penger i det?

E-Sports er en fellesbetegnelse for konkurransedrevne dataspill. Enkelte av spillene simulerer virkelighetsnære konkurranser. Eksempler på dette er FIFA (fotballspill) og NHL (hockeyspill). Andre spill baserer seg på fiktive og delvis urealistiske scenarioer.

Den enorme eksplosjonen i antall spillere og ”fans” har ført til at pengene renner inn hos de profesjonelle spillerne. I 2018 ble det publisert en rapport kalt ”2018 Global Esports Market Report”. Den viste blant annet til bransjens totale vekst. I 2016 ble det omsatt for totalt 493 millioner dollar. I 2018 hadde tallet økt til 906 millioner dollar. Rapporten la også inn et prosjektert vurdering som viser at bransjen vil omsette for 1650 millioner dollar i 2021.

Hvor vanskelig er det å komme gjennom nåløyet som profesjonell gamer?

Svært vanskelig. Det blir stadig flere konkurranser og plattformer for å tjene penger på. Men det er også en eksplosiv økning i antall spillere.

Det finnes ingen offisielle statistikker som viser hvor mange mennesker som til en hver tid prøver å bli profesjonelle e-sports-utøvere. Men det finnes mange forumtråder med gode indikasjoner på at det er et veldig trangt nåløye.

Hvilke dataspill bør man sikte seg inn på for å tjene mest penger?

Det finnes primært tre plattformer/spill som er populære for gamere i Norge:

Counter Strike: Global Offensive

CS er det mest populære FPS (”First Person Shooter”)-spillet i verden. Mange vil hevde at E-Sports i stor grad ble bygget rundt Counter Strike. Spillet fungerer ved at man har to forskjellige lag som kriger mot hverandre: terrorister mot politi. Terroristenes oppgave er å plante og sprenge en bombe på et gitt geografisk område. Politiets oppgave er å hindre at dette skjer.

Det er mye penger å hente for å vinne de store konkurransene i Counter Strike. Statista har gjennomgått økningen i prispenger mellom 2016 og 2018. Den viser en 31 % økning i premiepenger på tre år, og det ser ikke ut til at trenden skal avta med det første.

FIFA

Du har kanskje fått med deg at Eliteserieklubbene har begynt å ansette FIFA-spillere?

FIFA er ikke lengre et spill som kun spilles blant kamerater på gutterommet. I disse dager arrangeres det nasjonale og internasjonale konkurranser. Den mest anerkjente FIFA-turneringen kalles eChampions League. Her blir det delt ut en pris på hele 100,000 amerikanske dollar til vinneren.

Twitch

Twitch er en streaming-tjeneste som har blitt omfavnet av gaming-industrien. Det er en tjeneste hvor alle kan strømme seg selv samtidig som de spiller dataspill. Den mest kjente Twitch-kjendisen er Felix Arvid Ulf Kjellberg, også kjent under navnet PewDiePie. Skal vi tro Bloombergs kilder tjente han 12 millioner dollar i 2017 – primært gjennom Twitch-streaming.

Det finnes ikke noe krav til hvilke spill du velger å strømme. Noen av de mest populære Twitch-kjendisene spiller faktisk sjakk (!) mens de kommenterer på strategien sin.

Konklusjon: bør man sikte mot å bli en E-sportsutøver for pengenes skyld?

Det er umulig å svare et kontant ”ja” eller ”nei” på dette spørsmålet. De beste spillerne i verden tjener millioner hver eneste år. Allikevel er det millioner av mennesker som spiller dataspill, men kun et fåtall vil noensinne tjene penger på det.

E-Sports bør i stor grad sammenlignes med all annen type sport. Hvis du legger ned mye tid og hard trening vil du bli god. Men det skal også sies at det er en lang vei mellom det å være god og det å drive med Counter Strike på fulltid.